-  603 888 147   - pdpsplaza@dpsplaza.pl

P O W I A T O W Y    D O M    P O M O C Y    S P O Ł E C Z N E J    I M.    A D A M A    S T A R Z E Ń S K I E G O    W    P Ł A Z I E

Składniki:

250 g ryżu
ok. 12 liści białej kapusty z usuniętymi zgrubieniami
500 g pomidorów
1 cebula
1 łyżka oleju roślinnego
350 g mielonego mięso wieprzowego
1 jajko
1 łyżka majeranku
1 łyżka ostrej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
300 ml bulionu mięsnego
szczypta cukru
garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i dostawić. Zagotować wodę z solą i wrzucić do niej liście kapusty na 2 minuty. Osuszyć pomidory i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę usuwając nasiona. Obrać cebulę i posiekać drobno. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę.
2. W misce wymieszać mięso, ryż, cebulę, jajko, majeranek, paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć liście kapusty na płasko i nałożyć na każdy farsz. Zawinąć gołąbki szczelnie. Ułożyć mniejsze liście na dnie żaroodpornego naczynia. Na liściach ułożyć gołąbki. Dodać pomidory i zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić gołąbki na 1 godzinę pod przykryciem. Gołąbki podawać z tłuczonymi ziemniakami polane sosem i posypane natką pietruszki.